Wypieki świąteczne
Stanowią bardzo ważny element kompozycyjny w kuchni. Wypieki świąteczne są łatwe w wykonaniu, na stałe wpisują się w wystrój przygotowanego stołu. Większość z nich jest mało wymagająca, która nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy.
Poza oczywistym aspektem estetycznym, wiele ciast możne być wykorzystanych na każdych spotkaniach rodzinnych czy też różnych imprezach
Odpowiednio dobierając kolory i ozdoby swojego ciasta sprawisz, że twój kuchenny zakątek rozkwitnie barwnymi kolorami i zadziwiającymi kształtami. Wypieki są w stanie nadać każdej kuchni niepowtarzalnego uroku, a Tobie pozwolą rozkoszować się każdą chwilą którą w niej spędzisz.
Piernik to nic innego jak ciasto wypiekane z mąki pszennej i żytniej, do której dodaje się rozpuszczony, gorący miód, masło i mleko. Z rozwałkowanego ciasta o głębokim, brązowym kolorze wykrawane są różnorodne kształty, które kojarzą się ze Świętami: bałwanki, renifery, gwiazdki i Mikołaje.
Pieczenie bożonarodzeniowych pierniczków to jeden z najprzyjemniejszych świątecznych obowiązków. W przeszłości ciasteczka te uważane były za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, na który mogli pozwolić sobie jedynie najbardziej zamożni mieszkańcy miast hanzeatyckich.
Ciasto o nazwie Orzechowiec to połączenie kruchych, miodowych blatów ciasta, masy budyniowej oraz warstwy orzechowej z lekkim karmelem, do której można użyć orzechów włoskich, laskowych, czy pekan.
Ja przygotowuję zawsze domowej roboty krem budyniowy, który często dodaję także do kremówki, ptysi, czy wielu innych ciast. Jest naprawdę pyszny i bardzo uniwersalny.
Ciasto orzechowiec to smaczne ciasto na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Można je także przygotowywać przez cały rok na wszelkie uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Andrzejki czy na sylwestra.
omowe ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie nie jest trudne do przygotowania. Starałam się je opisać bardzo szczegółowo, żeby każdy bez problemu sobie z nim poradził. To ciacho jest idealne jako owocowy tort na urodziny, imieniny, święta wielkanocne czy Bożego Narodzenia. Równie dobrze świetnie się sprawdzi jako zwykły, weekendowy wypiek do popołudniowej kawusi. Osobiście uważam, że to takie uniwersalne ciasto, które każdemu posmakuje. Twoi goście będą z pewnością nim zachwyceni!
Piernik staropolski jest niezwykle smaczny i aromatyczny. To co roku hit na świątecznym stole. Uprzedzam, że nie jest to tradycyjny wypiek, ponieważ ciasto dojrzewa przez 4-6 tygodni. Dlatego zaczynamy go przygotowywać w pierwszej połowie listopada. Ciasto przechowujemy w lodówce, a pieczemy około tydzień przed świętami. Zanim się za niego zabierzecie to przeczytajcie cały poniższy opis.
Piernik
Domowy piernik staropolski najczęściej przekładam gęstymi, aromatycznymi powidłami śliwkowymi. Można jednak wykonać jedno przełożenie np. kremem z kaszy manny czy kremem orzechowym. Dekoracja jest także dobrowolna – ja polecam polewę czekoladową i posiekane orzechy (pekan, włoskie, nerkowca itp), czy podprażone płatki migdałowe.
Szukasz przepisu na ekspresowy piernik, który zrobisz raz, dwa i będzie można go od razu zaserwować na stole? W takim razie polecam mój piernik z orzechami lub piernik świąteczny